De zesdejaars van het Guldensporencollege Kaai verwachten maandag Tsjechische en Spaanse leerlingen. Een volledige week snuiven ze de lokale cultuur op. “We dompelen hen onder in onze gewoonten, geschiedenis, economie, school… Het leven zoals het is,” zegt Angelique Quequin, verantwoordelijke van het uitwisselingsproject.

Het Guldensporencollege Kaai ontvangt achttien leerlingen uit Praag, vijftien uit Rychnov en dertien uit Gijón. De 46 Vlaamse leerlingen nemen een Tsjechische of Spaanse leeftijdsgenoot in huis. In april gaan ze op hun beurt naar het buitenland en logeren ze bij dezelfde uitwisselingspartner.

De coördinatoren van het project proberen om elk jaar een gevarieerd programma in elkaar te knutselen. Zo staan er bijzondere plaatsen in Brugge, Ieper en Brussel op de agenda, maar gaan ze ook naar een brouwerij en springen ze binnen in het textielatelier van Texture om een workshop kantklossen te volgen.

“Once in a lifetime”

Directeurs en leerkrachten van het Guldensporencollege staan volledig achter zulke uitwisselingen, want die zijn belangrijk voor de ontwikkeling van jongeren. Kaai heeft dan ook al twintig jaar ervaring met dit project.

“Elk jaar opnieuw krijgen we te horen dat dit een once in a lifetime-project is. Ze ontdekken nieuwe culturen, spreken meer Engels, bouwen vriendschappen voor het leven, stappen uit hun comfortzone én creëren fantastische herinneringen. Als volwassene is het moeilijk om je op dezelfde manier in een maatschappij onder te dompelen, want je reist meestal als toerist. In dit project maken onze leerlingen op een diepgaandere manier kennis met de wereld, ze krijgen als het ware een blik achter de schermen,” vertelt Angelique Quequin enthousiast.

Het is een verrijkende, maar toch intense ervaring die een extra inspanning van de leerkrachten vergt. “Enkele jaren geleden was ik in Spanje met een groep zesdejaars en rond 23.30 uur belde een leerling mij. Ik dacht eerst dat er iets aan de hand was, maar uiteindelijk belde hij gewoon om me te vertellen dat hij de tijd van zijn leven had. Fantastisch toch! Het blijft veel werk en zo’n uitwisseling is vermoeiend, maar kan voor sommigen zo veel betekenen.”

Directeur Heidi Steegen: “We waarderen enorm de moeite van onze leerkrachten. Het is dankzij hen dat onze leerlingen zo’n unieke ervaring kunnen meemaken. Wanneer die week om is, zijn we moe, maar voldaan.”

Voor meer informatie kunt u terecht bij:   

Heidi Steegen (Directeur Guldensporencollege Kaai 3) – heidi.steegen@guldensporencollege.be   

Nicole Casteele (Directeur Guldensporencollege Kaai 3) – nicole.casteele@guldensporencollege.be

Angelique Quequin (Projectverantwoordelijke, graadcoördinator en leerkracht Kaai 3) – angelique.quequin@guldensporencollege.be

Je kan dit persbericht ook terugvinden op de website van Guldensporencollege.