Okan Kortrijk zet al jaren in op het lezen, maar sinds dit schooljaar is het leesplezier dubbel zo groot met hun vernieuwde bibliotheek. Bovendien is de bib een extra multifunctionele ruimte die uitnodigt tot lezen, maar waar de leerlingen bijvoorbeeld ook opzoekingswerk of huiswerk kunnen maken.

In Okan Kortrijk starten er ook leerlingen die meestal nog niet of weinig kunnen lezen. De leerkrachten focussen eerst op de auditieve vaardigheden en het technisch lezen. Na een tijdje merken ze dat ook het begrijpend lezen én het plezier krijgen in lezen op gang komt. De vernieuwde bibliotheek speelt dus een cruciale rol in de vooruitgang van de leerlingen.

“We wilden een plek creëren die bevorderend, uitnodigend en gezellig is waar er verschillende dingen te ontdekken zijn, zoals weetjesboeken, strips, spelletjes en nog veel meer. Een ruim aanbod, dus er is voor elk wat wils. Daarnaast hebben we voor de sterkere lezers Wablieft-boeken die onder andere het verhaal van Anne Frank herschreven hebben in toegankelijk Nederlands. Zo hebben ze eenvoudige taal en inhoud die aangepast is aan hun leeftijd. Het gaat dan om onderwerpen zoals zwangerschap, verliefdheid, spanning, drugs…” legt Ilse Mussely uit, leerkracht Nederlands.

“We komen van een ‘bibkast’ waar alles ingepropt zat. Samen met de klas een boek gaan kiezen was dus niet zo leuk. Sinds we onze ingerichte bib hebben, is er elke week een vast moment dat de klastitularis met zijn of haar klas naar de bibliotheek kan gaan. We zoeken allerlei verschillende manieren om het lezen zo aantrekkelijk mogelijk te maken, zodat ze ook thuis blijven oefenen. We zijn toch wel trots op onze bib,” vertelt OKAN-coördinator Laura Demessemaeker.

OPROEP: heb je thuis nog recente strips of eenvoudige leesboekjes die je niet meer gebruikt? Breng ze dan gerust binnen bij Okan Kortrijk.

Voor meer informatie en vragen kunt u terecht bij:

Melissa Vlietinck (Directeur Okan) – melissa.vlietinck@guldensporencollege.be

Laura Demessemaeker (Coördinator Okan) – laura.demessemaeker@okankortrijk.be

Je kan dit persbericht ook terugvinden op de website van Guldensporencollege.