In het Guldensporencollege Harelbeke zijn net na de paasvakantie de afbraakwerken gestart voor de vernieuwing van het schoolgebouw aan de Marktstraat. Er komen volledig uitgeruste en moderne vaklokalen. Het project zal binnen een anderhalf à twee jaar afgerond worden.

Na een lange tijd wachten is het eindelijk zover. De verbouwingen in het Guldensporencollege Harelbeke zijn maandag van start gegaan. De gescheiden rioleringsnetten zijn al aangelegd en de aansluitingen op het warmtenetwerk zijn gemaakt. “Dat verloopt sneller dan verwacht en we zien het helemaal zitten. We hadden al gevreesd dat het dit schooljaar niet meer zou lukken, maar het project zal binnen een anderhalf à twee jaar afgerond worden. Hoe sneller dat het er is, hoe liever,” vertelt directeur Sarah Van Tuykom opgelucht.

De leerlingen van zowel de eerste, als de tweede graad krijgen gloednieuwe vaklokalen voor Techniek, STEM, Wetenschappen en Maatschappij en Welzijn. In deze lessen komt een combinatie van theorie en praktijk aan bod, daar zullen de nieuwe lokalen zich uitstekend toe lenen. Bovendien kunnen de muren per verdieping worden opengetrokken, waardoor één grote ruimte ontstaat. “Ook zal er opnieuw een ingang zijn aan de Marktstraat, maar die gebruiken we niet, zodat we goed zicht blijven hebben op wie onze gebouwen betreedt en verlaat.”

“Zo’n tien jaar geleden is het projectvoorstel ingediend en zijn subsidies aangevraagd. Die zijn toen goedgekeurd, maar doorheen de jaren worden die niet geïndexeerd. De prijzen voor materialen en grondstoffen zijn ondertussen gestegen door onder andere de coronacrisis en oorlog in Oekraïne. Bovendien zijn de normen verstrengd, zo zijn een lift en automatische luchtcirculatie verplicht. We hebben besloten om een verdieping niet te bouwen, waardoor de plannen moesten worden herzien en opnieuw goedgekeurd worden,” lichten directeurs Bart Hanssens en Sarah Van Tuykom toe.

Onpraktische situatie

Het gebouw aan de Marktstraat moet weg, want het is oud en versleten. Het dateert van net na de tweede wereldoorlog, maar er zijn enkele zaken die vernieuwing noodzakelijk maken. Zo is er geen dubbele beglazing, is het comfort in de klassen niet optimaal, de indeling is onpraktisch en de zolder is ontoegankelijk omdat het onveilig is.

Nu trekken de leerlingen elke keer, onder begeleiding en te voet, naar het gebouw in de Stasegemsesteenweg, het vroegere VTI aan het Forestiersstadion. Er zijn daar ruime ateliers voor praktijkvakken en de sportlessen vinden er plaats.

“Die verplaatsingen vragen veel van onze leerlingen en collega’s, maar ze houden de moed erin,” legt directeur Bart Hansens uit. “Nadat de bouwwerken afgerond zijn, is het dus de bedoeling dat de leerlingen enkel nog voor de sportlessen naar daar gaan. We hebben namelijk geen sportzaal en gebruiken onder andere ook de zaal van Stad Harelbeke. Gelukkig dat we wel nog altijd een plan B hebben.”

Video: Thomas Soen

Voor meer informatie en vragen kunt u terecht bij de directeurs:

Bart Hanssens (Directeur Guldensporencollege Harelbeke) – bart.hanssens@guldensporencollege.be

Sarah Van Tuykom (Directeur Guldensporencollege Harelbeke) – sarah.vantuykom@guldensporencollege.be

Je kan dit persbericht ook terugvinden op de website van Guldensporencollege.