[Foto: Pixabay]

Charlotte, een schuilnaam, is een 43-jarige vrouw uit West-Vlaanderen. Ze heeft twee kinderen en werkt in een fabriek. Achter haar lach zit een traan. Ze heeft die kunnen wegvegen dankzij haar wilskracht en doorzettingsvermogen.

Een paar jaar geleden overleed haar echtgenoot en de vader van hun kinderen. Een rollercoaster van emoties leidde Charlotte tot een drankprobleem. Hoe stelt ze het nu en hoe houdt ze zich bezig in tijden van corona?

“Het drankprobleem heeft mijn leven compleet veranderd.”

Eerst en vooral, hoe gaat het nu met jou?

“Het gaat goed, leuk dat je het vraagt. Ik voel me momenteel goed in mijn vel en probeer om zoveel mogelijk te genieten van het leven. (Lacht)”

Van de ene dag op de andere was je alleen verantwoordelijk voor de kinderen. Op een bepaald moment was de druk te groot en wist je niet meteen hoe je daarmee om moest gaan. Toen begon het drankprobleem, maar wanneer dacht je ‘hier ga ik de grens over’?

“Ik ben daar langzaam ingerold en wist niet waar de grens lag. Mijn planning was niet meer haalbaar en de relatie met mijn kinderen voelde niet meer normaal aan. Het stopte gewoon niet na enkele drankjes. Ik bleef maar drinken totdat ik al mijn problemen vergat. Dat gebeurde elke dag. Exact zes jaar geleden heeft de politie me aangehouden voor een alcoholcontrole. De uitslag was positief, ze merkten ook aan mijn gedrag dat ik totaal niet nuchter was. Ik was mijn rijbewijs kwijt en kreeg een flinke boete. Toen wist ik dat er dringend iets moest veranderen.”

Hoe heb je de eerste stap naar verandering gezet?

“Ik heb psychische hulp gezocht bij Amphora. Dat is een organisatie die mensen met een psychische aandoening begeleidt. Eerst vond ik het moeilijk om open over het probleem te praten met de zorgverleners, maar ik besefte snel dat het niet meer verder kon op die manier. Ik wist meer dan ooit dat ik hulp nodig had.”

“Ik wil gewoon een inspiratiebron zijn!”

Hoe kijk je terug naar het herstelproces?

“Het volledige proces duurde ongeveer een jaar. Een ervaring vol ups en downs. Ik keer niet zo graag terug naar die periode. Als ik dat toch doe, dan is het om te genieten van wat er nu van mij geworden is. Het drankprobleem heeft mijn leven compleet veranderd. Mijn lichaam heeft nu eindelijk rust gevonden. Ik ben hier ongetwijfeld sterker uitgekomen, dus ik ben heel positief over de organisatie. Daarnaast kon ik ook rekenen op de steun van enkele familieleden en mijn beste vriendin.

Mensen die denken dat ze hulp nodig hebben, moeten zeker niet twijfelen om zo snel mogelijk die hulp te zoeken. Dat is een fout die ik maakte. Ik durfde eerst niet. Nu dat ik de strijd tegen het drankprobleem gewonnen heb, praat ik er gemakkelijker over. Ik vind het belangrijk om anderen mijn verhaal te vertellen zodat ze niet dezelfde fouten zouden maken. Ik wil gewoon een inspiratiebron zijn!”

Hoe breng je jouw tijd door tijdens de lockdown?

“In het begin was de structuur wat zoek. Ik werkte van thuis uit en heb vooral het huis goed onder handen genomen. Veel meetings en afspraken gingen ook online door, dat nam veel energie en tijd in beslag. Het is belangrijk om genoeg te ontspannen en tijd voor mezelf vrij te maken. Verder houd ik me bezig met het schoolwerk van de kinderen. Ik probeer om altijd iets te vinden zodat ze zich niet vervelen. We spelen samen gezelschapsspelletjes, we breien, we koken samen, we dansen… Ik probeer om die verloren tijd in te halen en de band met mijn kinderen te verbeteren.

Ik heb sinds twee jaar ook een lief dat ik erg vertrouw. Hij is een persoon waarop ik altijd kan rekenen. Ik heb het gevoel dat ik er niet meer alleen voor sta. Tijdens de lockdown zijn we nog meer naar elkaar toegegroeid en is onze relatie sterker geworden. Het zit in de kleine dingen, een gewone wandeling met hem kan snel mijn stemming veranderen.”

“Ik probeer om die verloren tijd in te halen en de band met mijn kinderen te verbeteren.”

Wat is het eerste dat je zal doen als de coronacrisis volledig voorbij is?

“Maandag ben ik naar de Action gegaan. Ik vind dat een toffe winkel omdat ik daar bijna alles kan terugvinden. Ik moet dringend zomerkleren kopen voor mezelf en de kids. Ik denk ook dat ik meer de momenten samen zal appreciëren en we zullen nog zien wat er op ons af zal komen.”

Wat wil je zeker nog doen in de toekomst?

“Een wereldreis maken staat zeker nog op mijn bucketlist. Ik ontdek graag nieuwe plaatsen en gerechten. Ik vind het ook gezellig om in de schoolvakanties eens een familiereis te maken. Of eens naar het pretpark gaan, kan ook. Ik probeer om een mooi evenwicht te creëren tussen mijn gezin en het werk. De kinderen hebben het niet gemakkelijk. Vooral na het plotse overlijden van hun vader. Ik wil dat ze niets tekortkomen en ik hoop dat de relatie met hen elk jaar sterker wordt.”

“Ik denk ook dat ik meer de momenten samen zal appreciëren.”