Het is vroeg in de ochtend. Rond 6u45 zit ik nog half te slapen in de trein van Kortrijk naar Brussel-Zuid. Samen met medestudenten zijn we op weg naar de Koning Boudewijnstichting om voor de jury te verschijnen.

11u50, het is zover, met gezonde stress treed ik de zaal binnen. “Zet je beste beentje voor,” zeg ik tegen mezelf.
Om 16u30 zullen we te weten komen of we deel uitmaken van Belgodyssee 2k21. Spannend.

16u32? Nog niets.
16u36? Nog altijd niets. Ik open de NMBS-app en kijk wanneer de volgende trein naar huis is.
16u38? “Proficiat, je bent erbij!” Yes!

We zijn onszelf

Die avond ontmoet ik Agathe Decleire, mijn Franstalige collega. Het klikt meteen. Het lijkt wel alsof we elkaar jaren kennen. We zingen, dansen, motiveren elkaar, praten over van alles, ontmoeten elkaars vrienden, springen thuis eens binnen… we zijn onszelf. Bovendien delen we dezelfde interesses en dat maakt het Belgodyssee-avontuur nóg beter!

Het is Allerheiligen. Het is de eerste keer dat ik in de gebouwen van de VRT en de RTBF wandel. Fascinerend! Ik wil niet meer weg, want ik voel me helemaal thuis. Agathe en ik waren het snel eens over het onderwerp van onze reportages en de jury keurde die goed: Hoe kan het klimaat de keuze beïnvloeden om al dan niet een kind op deze wereld te zetten?

Per spoor

C’est parti! Elke dag vroeg opstaan en de trein nemen naar Brussel, vaak met een overstap in Gent Sint-Pieters. Samen met mijn Franstalige partner gaan we op zoek naar een gezellig, maar rustig plekje om ons avontuur voor te bereiden. Twee dagen lang zochten we naar relevante contactpersonen, dat was niet gemakkelijk. Soms keken we hopeloos naar elkaar en schoten we in de lach. Maar we gaven niet op en daar gaat het om! Het is al donker. Ik geef een knuffel aan Agathe en neem de trein terug naar Kortrijk.

Chérie, on s’est bien éclatées. Ik ben gegroeid als persoon, heb gigantisch veel bijgeleerd, nieuwe mensen leren kennen en mijn Franse woordenschat uitgebreid. Ik voel me wel Dora the explorer; van Gent naar Brussel, naar Namen en Gedinne. Amai! Het was een intense, maar fantastische ervaring!

Je kan mijn ervaring ook terugvinden op de website van Radio 1.