Jaarlijks gooit elke inwoner van Groot-Kortrijk gemiddeld 26,5 kilogram recycleerbaar afval in huisafvalzakken. Dat hoort daar niet thuis. Het gaat bijvoorbeeld om glas, piepschuim, een dvd-schijf of een kapot fotokader. Met het Mobiel Recyclagepunt wil de Kortrijkse campagne ‘Proper & Ko’ daar een einde aan maken. De actie zet Groot-Kortrijk aan om beter en bewuster te sorteren. “De toekomst voor het Mobiel Recyclagepunt ziet er heel goed uit en dat komt door de positieve reacties van mensen,” klinkt het bij Ruth Vandenberghe (47), burgemeester van Kortrijk.
Het recyclagepark in de Graaf Karel de Goedelaan in Kortrijk sloot de deuren op 1 september 2020. Alle parken in Kortrijk waren nog gratis. Dat mocht niet meer van de overheid, want ze moeten diftar oftewel gedifferentieerde tarifering toepassen. Het principe is dat de vervuiler betaalt. Die regel kwam er omdat de maatschappij steeds meer geld betaalt om afval te verwerken.
“We hadden recyclageparken in Heule, Rollegem, de Maandagweg en Graaf Karel de Goedelaan. Maar de parken moeten aangepast worden aan het diftar-systeem. Dat betekent dat we verschillende zaken moeten installeren, zoals een weegbrug. In Graaf Karel de Goedelaan was dat niet mogelijk, omdat het park te dicht ligt bij onderwijsinstellingen. Het is niet veilig wanneer grote containers tussen de studenten moeten rijden,” haalt Ruth Vandenberghe aan. “Dus hebben we besloten om dat park te sluiten en te kiezen voor een samenwerking met Imog. Dat is een intercommunale voor afvalophaling en -verwerking. We zijn daar toch al lid van dus dachten we: ‘We gaan samenwerken met hen, omdat zij de expertise hebben en zij hebben al een park’. Het is natuurlijk een grote verandering voor de Kortrijkzanen, want het is nu betalend. Dat was vroeger niet het geval, maar we konden niet anders.”
Hoe werkt het?
Sinds 14 september kunnen Kortrijkzanen elke werkdag naar het Mobiel Recyclagepunt gaan om kleine spullen te deponeren. Het systeem startte twee weken nadat het recyclagepark in Kortrijk definitief dichtging. Het recyclagepunt bestaat uit een oplegger met containers. Daar kunnen inwoners hun klein afval deponeren. De spullen moeten in een grote boodschappentas passen. Eens het materiaal gesorteerd is, gaat dat allemaal naar de grote containers. Het zit dan in de gewone circulatie van het afval.
Het Mobiel Recyclagepunt staat elke werkdag op een andere plaats. In totaal zijn er negen locaties. “De locaties worden volgens de noden vastgelegd. In de deelgemeenten moet het mobiel recyclagepark er in ieder geval staan. Vervolgens hebben we gekeken naar het centrum van Kortrijk. Het is daar nu een groot succes omdat veel oudere mensen in het centrum wonen. Die groep geraakt niet zo vlot bij het grote containerpark in Harelbeke. Dus hebben we dat gekoppeld aan de maandagmarkt. Vaak gaan die mensen naar de markt en dan kunnen ze ineens hun klein afval meenemen,” legt burgemeester Vandenberghe uit.
Verder is het gemakkelijk om iets weg te gooien en om op een juiste manier te sorteren. Op elke container staat wat erin hoort: kurken, glas, elektronische voorwerpen, houten voorwerpen… Naast het recyclagepunt staat ook iemand die de bezoekers begeleidt als ze niet weten waar ze een voorwerp kwijt kunnen.
Positieve feedback
Inwoners die het nieuwe recyclagepark gebruiken zijn tevreden over de investering van Stad Kortrijk. “Ik vind het heel handig en stimuleer zeker de stad om meer zulke investeringen te doen. Ik gebruik het ongeveer twee keer per maand en ben zeker van plan om die lijn voort te zetten,” zegt Caroline (43).
Veel gebruikers zijn enthousiast over het concept en zullen meerdere keren terugkomen. Zelfs mensen die nog maar de eerste keer komen, zullen in de nabije toekomst opnieuw het Mobiel Recyclagepunt gebruiken. Rigine (67): “Het is de eerste keer dat ik hier kom. Ik vind het heel praktisch. Voortaan zal ik zelfs twee keer per maand langskomen. Ik denk dat mijn afvalzak ook minder snel vol zal zitten als ik hier af en toe iets deponeer. Ik heb nu een kapotte paraplu, batterijen, lege inktpatronen, kapotte kapstokken en een spiegeltje bij om weg te gooien.”
“Ik denk dat mijn afvalzak minder snel vol zal zitten als ik af en toe hier iets deponeer.”– Rigine (67)
Het mobiel recyclagepark staat elke werkdag op een andere plaats. Het komt naar de inwoners toe en dat is voor vele bezoekers gemakkelijker. “Het voordeel is dat het dicht bij huis is. Je hebt geen auto nodig. Ik heb nu een grote boodschappentas bij met wat spulletjes in en dat is al voldoende. Oh ja, het is ook een groot pluspunt dat het gratis is,” lacht Rigine.
Alle data en locaties van het Mobiel Recyclagepunt kan je hier terugvinden.
Dit artikel is ook gepubliceerd op de Howest Newsroom.