Op vrijdag 23 december om 9u15 staan zo’n 40 leerlingen van Guldensporencollege Plein op het podium voor de ‘Kerstmusical’. Die vindt plaats in de kapel van de school. David Santy is leerkracht muziek en Robbe Coussement geeft Nederlands. Zij begeleiden de leerlingen in dit avontuur.

Vrijdag is het eindelijk zover. Zo’n 40 leerlingen van Guldensporencollege Plein zorgen voor een onvergetelijke musical. Die maakt deel uit van de kerstactiviteiten en is het toonmoment van GUSCO+ toneel en GUSCO+ muziek. Dat zijn externe activiteiten die de school organiseert over de middag. Gedurende het eerste trimester komen die twee groepen samen voor dit project. 

De musical zal drie keer na elkaar gespeeld worden, want er is een doorschuifsysteem met andere geplande activiteiten. “Het gaat door om 9u15, 9u45 en 10u15. Het was onmogelijk om alle leerlingen tegelijk te laten kijken naar het toneel- en muziekstuk. We hebben zo’n 400 leerlingen, dus de kapel zal elke keer goed vol zitten,” vertelt David Santy.

“Hoe dichter het komt, hoe zenuwachtiger ze zijn”

Op het einde van vorig schooljaar kregen David Santy en Robbe Coussement de vraag of ze een concept in elkaar konden steken waar muziek en toneel samenkomen. In de zomervakantie zijn de voorbereidingen gestart en hebben beide leerkrachten het idee, met verwijzingen naar de school, volledig uitgewerkt. “Er waren niet echt enthousiaste leerlingen om te acteren én te zingen. Dat musicalgedeelte bleek dus moeilijk, maar we hebben een oplossing. Nu wisselen we af tussen leerlingen die enkel voor toneel of muziek hebben gekozen,” legt Robbe Coussement uit. 

‘Pesten op sociale media’ is het thema van de musical. Het gaat over hackers die zijn binnengedrongen in accounts van leerlingen en gemene berichten verspreiden. Vervolgens reageren de leerlingen op die gebeurtenis. In de loop van de musical maak je kennis met een groep pestkoppen en een toffe bende. “We hebben voor een thema gekozen dat leeft bij de leerlingen en op het einde ook een boodschap meegeeft,” klinkt het. Zo zullen de leerlingen onder andere ‘You can count on me’ van Bruno Mars spelen. 

Gedurende een volledig trimester kwamen ze elke dinsdagmiddag een klein halfuurtje bijeen om te repeteren. David Santy: “Donderdagvoormiddag is de generale repetitie. Onze leerlingen hebben twee weken examens gehad, dus hebben we niet meer kunnen oefenen. We merken dat ze het spannend vinden. Hoe dichter dat het komt, hoe zenuwachtiger ze zijn. Zouden we meer tijd gehad hebben, zouden de afwerkingen ook beter zijn en kan het langer dan een halfuur duren; maar dat is nog toekomstmuziek.”

Voor meer informatie en vragen kunt u terecht bij:

Philip Logie (directeur) – philip.logie@guldensporencollege.be

David Santy (leerkracht muziek) – david.santy@guldensporencollege.be

Robbe Coussement (leerkracht Nederlands) – robbe.coussement@guldensporencollege.be

Je kan dit persbericht ook terugvinden op de website van Guldensporencollege.

In de pers: