Tijdens de examens leggen veel studenten hun gezonde levensstijl even aan de kant, maar is dat wel zo onschuldig als het lijkt? Ze eten meer tussendoortjes of juist minder dan gewoonlijk. Hier vind je enkele tips om op een degelijke manier de examenperiode door te komen.

Het is weer zover: studenten zitten opnieuw te blokken achter hun cursussen en computerschermen. Ze willen zich vooral focussen op de leerstof en zo kunnen hun goede eetgewoontes in het gedrang komen. Het gevolg is dan ook meer calorieën, suikers, vetten en kilogrammen op de weegschaal … of juist niet. Voldoende eten en energie heb je nodig voor je hersenen, zodat je je goed kunt concentreren. Daarentegen mag je jouw maag niet overladen met voeding, dat kan ervoor zorgen dat je je zwaar voelt en dat je dus sneller afgeleid raakt.


Niet eten of overeten komt vaak door stress, verveling en emotionele uitbarstingen. Toch is het cruciaal om tijdens de examens je voedingskwaliteit niet te veranderen en juist dat onderschatten velen. Studenten hebben gedurende een maand een ongezond voedingspatroon, maar daar blijft het niet bij. Zo’n tijdelijke gewoonte is gevaarlijk, want het zal tijd en moeite vergen om opnieuw gezond en evenwichtig te eten.


Hersenvoeding
Gevarieerde voeding is essentieel voor ons lichaam, maar ook voor onze geest. Voldoende mineralen en vitaminen leiden tot een energieboost en verbeteren de concentratie. Maak dus tijd vrij voor elke maaltijd van de dag en besteed extra aandacht aan een stevig ontbijt. Volkorenbrood is ideaal, want het zit vol met vitaminen en vezels. Versgeperst sinaasappelsap ernaast en je kan de dag op een uitstekende manier beginnen vol moed en positiviteit.


Bovendien kan je in de loop van de dag jouw hersenen stimuleren met enkele lekkere
tussendoortjes. Diëtisten raden aan om elke twee uur iets kleins te eten. Het gaat dan om bessen, zwarte chocolade, noten, zaden, eieren, appels, druiven en kiwi’s. Allemaal kleine bloksnacks die je gerust aan je bureau kunt eten terwijl je de powerpointslides van Frans of Engels aan het leren bent.


Ten slotte raden we je aan om zo weinig mogelijk fastfood te eten. Kapsalons en pizza’s liggen zwaar op de maag, want ze zitten vol vette voedingsmiddelen. Je zal dus minder gemotiveerd zijn om je opnieuw aan jouw bureau te zetten en verder te blokken. Daarnaast zijn fris- en energiedranken valse vrienden. Ze geven je even de nodige kracht, maar je raakt er snel verslaafd aan en ze verstoren je nachtrust. Af en toe een koffie of een cola drinken kan uiteraard geen kwaad, maar doe dat niet ’s avonds. Ook raden we je aan om de flessen wijn en bier mooi in de kast te laten liggen tot na de examens.


Vergeet dus zeker niet om af en toe een pauze te nemen, voldoende te bewegen, veel water te drinken, kwaliteitsvol te eten en genoeg te slapen. Succes met de examens, het is nog even door een zure appel bijten!