[Foto: Pixabay]

Vandaag de dag kan je bijna overal biologische producten vinden, het aanbod is gigantisch en heel gevarieerd. Steeds meer mensen in Vlaanderen eten dit soort producten. Wij interviewden Griet Laenen, docent aan Howest, die zes jaar geleden de keuze heeft gemaakt om biologische voeding te eten.

Wat zijn volgens u de voordelen van bioproducten?

“In gewone producten zitten heel veel pesticiden, dit betekent dus dat je meer pesticide en gifstoffen binnenkrijgt dan je denkt. Gewoon voedsel kopen betekent ook dat je een landbouw steunt die veel pesticide op het veld gebruikt. Dat sijpelt allemaal door in het grondwater en dus ook in het drinkwater. Heel veel wetenschappelijke testen tonen aan dat mannen te veel vrouwelijke hormonen binnenkrijgen, onder andere door de landbouw omdat dat bijvoorbeeld de vruchtbaarheid aantast. Ze raden ook zwangere vrouwen aan om biologisch te eten.”

Zijn er ook nadelen verbonden aan bio?

“Als mensen meer bio gaan eten, dan hebben we meer landbouwgrond nodig, maar volgens mij zal niet iedereen biologisch eten. Eigenlijk zouden we ook minder vlees moeten eten en dan hebben we sowieso al die landbouwgrond bespaard. Bijvoorbeeld: de plaats die er nodig is om maïs te kweken voor dieren kunnen we gebruiken voor biologische voeding, dan zouden we wel allemaal biologisch kunnen eten. Dus zie ik niet meteen het nadeel van biologische voeding, behalve dat het wat duurder is.”

Heeft u geen bezwaar tegen het feit dat u meer moet betalen voor uw voeding?

“Ik heb daar zelf geen bezwaar tegen, maar ik heb natuurlijk ook een loon dat toestaat om die keuze te maken. In tegenstelling tot vaak geïmporteerde en goedkope voeding ben je eigenlijk bereid om genoeg te betalen zodat de landbouwer goed kan leven, dus ben ook ik bereid om er genoeg voor te betalen.”

Denkt u dat dit ook haalbaar is voor mensen met een beperkt loon?

“Het is een kwestie van prioriteiten en ik denk ook dat mensen daartoe pas bereid zijn als ze goed geïnformeerd zijn over de voor -en nadelen van biologische voeding.”

Hoe maakte u de overstap van “gewone” voeding naar duurzame voeding?

“Zes jaar geleden maakte ik de keuze. Voor mij gaat biologisch samen met eerlijke producten dus ook duurzame producten. Het aanbod is er wel en je kan heel snel van ‘gewone’ voeding naar biologische voeding overstappen. Daarna zijn mijn vriend en ik ook beginnen zoeken naar lokale en seizoensgebonden producten. In heel veel grote steden is het aanbod gevarieerd een goed ontwikkeld. Dit is vooral het geval in het noorden van Frankrijk en de voeding is daar ook veel lekkerder.”

Bent u vegetarisch?

“Ik ben een tijdje vegetarisch geweest, maar ik moet nu stoppen met gluten eten, dus moet ik toch wat vlees eten. We proberen wel om de vleesproductie te beperken en vooral kip te eten, omdat het een veel minder ecologische impact heeft dan rood vlees.”

Dit artikel is ook te lezen op de Howest Newsroom.