[Foto: IMDb]

De filmklassieker Matilda zal deze zomer 25 jaar bestaan en blijft maar populair. Maar hoe komt dat nu? In 1988 bracht de Britse Roald Dahl het boek uit. Acht jaar later verfilmde de Amerikaanse Danny DeVito dat verhaal. Het hoofdpersonage is Matilda, een intelligente meid die volledig zelfstandig is en magische krachten heeft, maar die ook in het verkeerde gezin is geboren. 

De film begint met de verteller en dus met de stem van Danny DeVito. Dat is een excellente keuze, omdat de kijker zo het verhaal beter begrijpt. De zesjarige protagonist Matilda Wurmhout, vertolkt door Mara Wilson, is een mini-Einstein en heeft bovendien buitengewone krachten. Zo kan ze alles verplaatsen vanop afstand. Ze leeft samen met haar ouders en broer in een huis in de Verenigde Staten, maar zij negeren haar voortdurend. Daarom zijn boeken de beste vrienden van het meisje. Op die manier voelt ze zich nooit alleen. De directrice van Matilda’s school maakt iedereen het leven zuur. Ze heeft vooral Matilda in de gaten, want ze voelt dat het jonge meisje iets te verbergen heeft. Gelukkig is de relatie met haar leerkracht, mevrouw Engel, wél aangenaam en zelfs ge-wel-dig.

Een jong en daadkrachtig meisje met een sterk karakter, dat is vandaag nodig. Misschien is dat de reden waarom het hoofdpersonage zo populair blijft bij het publiek. Met haar krachten zet ze ondeugende mensen op hun plaats. Het is vaak moeilijk geweest voor Matilda, maar uiteindelijk komt het toch goed. Ook is het een slimme keuze van de regisseur om de volledige film vanuit Matilda’s perspectief te brengen. Dat maakt het gemakkelijker voor de kijker om te volgen en de maker graaft diep in het personage.

Het is een prachtige verfilming, maar het begin en het einde zijn behoorlijk snel en niet concreet uitgewerkt. Zo weten we als kijker niet waarom Matilda’s ouders haar zo haten sinds haar geboorte. Hoewel het een fantasiefilm is, zijn sommige speciale effecten niet geloofwaardig in beeld gebracht. Een voorbeeld is wanneer de directrice het meisje met de vlechten ronddraait en over het schoolplein gooit. Het meisje landt in een tuin, maar daarvoor lijkt ze wel te vliegen over de bloemen. Dat kan niet tenzij Matilda haar krachten heeft gebruikt, maar dat was niet het geval.

Toch is Matilda een schitterende, tijdloze familiekomedie met verschillende levenslessen. De film geeft mee dat je niet zomaar iets onder de knie zult krijgen. Het zal pas écht lukken als je blijft oefenen en dat is zo met haar krachten. Daarnaast maakt de film duidelijk dat je vroeg of laat toch de straf zal krijgen als je slechte daden verricht. Verder begrijpt de jonge Matilda dat het noodzakelijk is om mensen rondom je te hebben die in je geloven en je talenten waarderen. Ten slotte is de belangrijkste les dat je jouw verstand en intelligentie moet gebruiken om iets te veranderen in deze maatschappij. Wilskracht en doorzettingsvermogen zijn de krachtigste wapens tegen onwetendheid.

Regie: Danny DeVito | Scenario: Roald Dahl, Nicolas Kazan, Robin Swicord | Gebaseerd op: Matilda by Road Dahl | Productie: Danny DeVito, Michael Shamberg, Stacey Sher, Lucy Dahl | Cast: Mara Wilson, Danny DeVito, Rhea Perlman, Embeth Davidtz, Pam Ferris, Paul Reubens, Tracey Walter, Brian Levinson| Muziek: David Newman | Cinematografie: Stefan Czapsky | Jaar: 1996 | Speelduur: 98 minuten | beschikbaar op Netflix

Deze recensie kan je ook lezen op de Howest Newsroom.